Spannmålsodling

Ramsjöholm drivs sedan 1977 av Göran Nilsson med stöd av familj. På fastighetens cirka 100 odlingsbara hektar står spannmåls- och vallproduktion för huvuddelen av företagets omsättning. Göran genomför även uppdrag utanför gården, bland annat med inriktning på växtskydd. 

Markerna kring gården består av gammal sjöbotten (Ramsjön) och är rika på mull, därav god bördighet och vattenhållningsförmåga. De låglänta och platta fälten är tyvärr också känsliga för stora nederbördsmängder och omfattande översvämningar är vanligt förekommande. Vore det inte för traktens "livsåder", Ramsjö-kanal (grävd kring 1850), så hade förmodligen jordarna varit helt försumpade och obrukbara.

Hemvändarna

Efter lite drygt 3 års universitetsutbildning och andra äventyr i Västerbotten har Erik och Maria valt att flytta tillbaka till gården i Falkenberg. På vägen har de blivit med hund, jakt-labradoren Sia, och inte långt efter hemkomst så flyttade ardennern Ronaldo in hos familjen. 

På fritiden är det just djuren och naturen kring gården som lockar mest. Livet på landet innebär att aldrig bli klar och det är ständigt någonting på gång, just nu är köksträdgården och ett pågående hönshusbygge de största pågående projekten. 
 
 

Fälttävlan

Herdis intressen för hästar och ridning smittade lätt av sig till hennes dotter Helena och idag är de båda, på sitt eget vis, aktiva inom ridsportens Formel 1, fälttävlan. 

Helena rider fullblodet Victroy Arch (alias Vicky) för Hermanstorp Kör- och Ridklubb, både nationellt och internationellt upp till tvåsjtärnig klass . I samma klubb är Herdis tillsammans med Göran hedersmedlemmar tack vare deras stora engagemang för klubbverksamheten. 

 
 
 

Trädgård

För oss är gården och dess omgivande parker en oas i det annars väldigt öppna odlingslandskapet. Vi är långt ifrån några botaniker och vi arbetar mer eller mindre uteslutande efter principen "trial and error". 

Sommaren 2017 anlades odlingsbäddar på den stora gräsmattan i öster och i framtiden hoppas vi att dessa bäddar ska fyllas med härliga grönsaker, rotfrukter och  bär. En stor trädgård är fantastisk, men den är också väldigt krävande och många timmar går åt till att bara rensa ogräs från odlingar och gångar. Men det är det värt!


Djuren

 
 

På gården finns både tama och vilda djur. Här finns...

  • 5 hästar 
  • 2 katter 
  • 2 hundar 
  • 4 hönor och 1 tupp
Bland de vilda djuren hittas de flesta sorters vilt som hör den Halländska kustlinjen till, och utöver dessa arter återfinns dovhjort samt vissa sällsynta fågelarter som stundvis kommer på besök. Ramsjöholm och dess omgivning är en välkänd fågellokal och locka årligen dussintals fågelskådare. 

 

Instagram - @ramsjoholm